Antonescu „marsall” szólt

Mindannyiunk üdvöskéje, Crin Antonescu megmondja, amit meg kell mondani.
Hirdetés

Crin Antonescu PNL-elnök az Evenimentul zilei műsorban beszélt az USL felbomlásának okairól, a Dan Voiculescuval meglévő kapcsolatáról, az ügyészi és titkosszolgálati igazgatói kinevezésekről, de arról is, hogy a PNL-t kit fog jelölni az államfőválasztásra.

A PNL-elnök főbb kijelentései:

Az USL széteséséről

Lényegében a PSD szakította szét az USL-t, formailag mi. Az USL úgy jött létre, hogy megállapodtunk bizonyos alapvető kérdésekről. Olyan jelzéseket kezdtek adni, hogy nem fogják betartani ezeket és akkor mi formalizáltunk egy tényt, tudatában lévén annak, hogy rövid távon lesznek választási jellegű veszteségeink.

Voiculescuval meglévő kapcsolatáról

Nem járkáltam Voiculescu hívására a Grivcohoz. Mindenféle találkozók voltak. A Grivconál ugyanolyan iroda volt, mint bárhol máshol. Nem Voiculescu szervezte meg, vagy találta ki az USL-t. Dan Voiculescu bizonyos rendszerességgel jelentgette be Băsescu felfüggesztését. Diszkrét jelenléte volt az USL-ben és nem tudnék megnevezni egy olyan lépést, amit ő javasolt volna, vagy kényszerített rá az USL-re.

2012 nyaráról

Az ombudsman leváltása nem felelt meg a demokratikus szellemnek. Rendkívül fontos pillanatokban nem szabad engedni az érzelmeknek. A házszabályok betűjének ilyenfajta megerőszakolására volt már precedens. Hány nem megfelelő nyilatkozatot tett a felfüggesztett elnök Băsescu, vagy az alkotmánybírák? Akkor voltak szerencsétlen nyilatkozatok.

Az USL-s kormányzásról

Victor Ponta kormányzott. Ebben a partnerségben mi rendkívül tisztességesek voltunk. Ponta azért kormányfő, mert mi álltuk a szavunkat. Sokan maradtak volna, ez mindig így van, amikor egy kormány felbomlik. Chiţoiu úr üllő és kalapács közé került. Igaz, hogy nekünk kellett volna jobb megoldást találnunk. Chiţoiu úr, miniszterként, igyekezett a kormányprogramot is betartani és a miniszterelnök nyomásgyakorlásának is megfelelni. Kormányfő-helyettesként, valószínűleg, kudarcot vallott.

A liberálisok gondjai az igazságszolgáltatással

Nem mondhatod nekik, hogy mondjanak le a Parlamentből. Először is ott van az ártatlanság vélelme. A párt kérte Victor Paul Dobre lemondását. Az elnököt senki sem foszthatja meg a mentelmi jogától. Nem védtük Daniel Chiţoiut, de kialakult egy többség, amely Florin Popescu esetében is működött és amelyet nagyrészt a PSD biztosít.

Ezeknek az ügyeknek ára van. Egyeseknek személyes okaik lehetnek és szeretnének egy őket megvédő szabályt. Köztem és Ponta között a legcsúnyább botrány akkor robbant ki, amikor lehazugoztuk egymást. Sokak éreztek csábítást az amnesztiáról és a kegyelemről szóló törvény aláírására. Úgy gondolom, nem kellene lennie többé mentelmi jognak, csak a politikai nyilatkozatok esetében és el kellene gondolkodni a letartóztatás kérdésén. A bűnvádi nyomozás megkezdése esetén megszüntetném.

Az ügyészek és a szolgálatok igazgatóinak kinevezéséről

Nem tudom, hogy milyen mértékben, de nem csináltam titkot abból, hogy érzésem szerint igen (az igazságszolgáltatás politikailag befolyásolt). Nem tudom, hogy ezek az emberek politikai befolyás alatt döntenek-e, de egyes politikusok a hely urának képzelik magukat, harc folyik ezeknek az embereknek a befolyásáért. Ha elnök lennék, nem váltanám le a jelenlegi ügyészeket, mert a kontinuitás az egyetlen megoldás, amivel azt remélheted, hogy ezek az emberek nem politikai befolyás hatására cselekednek.

Nem hiszem, hogy Băsescu úr, amikor Maiort kinevezte, azért nevezte ki, mert PSD-s. Ugyanez a helyzet Meleşcanuval. Rájött, hogy ezt így el lehet adni. Támogatom a kontinuitás elvét. Ami a szolgálatokat illeti, a dolgok sokkal jobban állnak. Minél több hatalmat nekik, minél erősebb szolgálatokat, de kevesebb, vagy egyáltalán semmilyen pártos szerepvállalást. A politikai közeg túlságosan debil ahhoz, hogy ne vonzódjon ilyenfajta beavatkozásokhoz. A szolgálatok rendkívüli fejlődést értek el azzal kapcsolatosan, hogy mi a dolguk. Meleşcanu úr azt mondta, hogy távozik, ha akárcsak egy klienst is talál.

Nem vagyok băsişta, nem akarok senkit sem becsapni. A választóink tudják, hogy nem álltam át Băsescu oldalára. Nem törődnek azzal, amit Teodorescu professzor vagy Ponta mond.

A legutóbbi felmérések eredményeiről

Még Ponta úr tanácsadóinak felméréseiből is kiolvashatunk valamit. Néhány intézetük maradt, melyek bármit megtehetnek. Senki sem tesz fel nekik kérdéseket, ha hét nappal később más eredmények lesznek. Az utóbbi időszakban már nem készítettünk felméréseket. Jelen pillanatban nem tartjuk relevánsaknak. Készítettünk a kampány elején. A sereg hangulatából ítélve úgy hiszem, felfele ívelő pályán vagyunk.

Az elnökválasztási jelölésről

Eufemizmus azt mondani, hogy MRU népszerűsége hat százalékkal nőtt. Már nem is tudom, honnan tudok még veszteni. A párton belülről származó információk szerint, továbbra is annyink van, amennyit tudtunk. 20 százalékot kapok, közvetlen szavazatban. Újraosztás nyomán még bejön egy mandátum. Amiről én beszéltem, az egy pártmenedzselési kérdés.

Határozottan nem kötünk szövetséget a PDL-vel. A kormányt valakivel, többekkel együtt meg kell majd alakítani. Ez Johannis dolga. Ő ebben az ügyben radikálisabb volt: a PSD-vel ne. A gyakorlatban nem tudjuk, hogy létrejön-e majd egy másfajta többség. A szövetségek nagyjából felálltak. Orban úr fúzióról beszél. Nincs semmilyen tárgyalás szövetségalkotásról. Ellenzem egy USL, vagy D.A. típusú szövetség létrehozását.

Az egyesült államokbeli látogatásról

A kapcsolat rendben van. Részemről soha nem volt másképp. Részükről, lehet.

A gazdasági program meghirdetéséről

Nem nevezném sem gazdasági programnak, sem kormányprogramnak. Ez egy gazdasági stratégiatervezet, hogy ennek a tervnek az alapján testet ölthessen egy kormányprogram. Vitára bocsátjuk ezt a tervet, hogy a jobboldalról szóló konkréttá válhasson. Ponta úr megsértődött, amikor azt mondtam, hogy bár sokkal magasabb, nem különbözik túlságosan Boc úrtól. Ponta úrnak nincs miért megsértődnie: ő egy sokkal magasabb Boc.

A Nemzet Megváltása Katedrális finanszírozásáról

Nincs egy jobboldali megfelelőnk. Én inkább konzervatív vagyok. Azt hiszem, az államnak vannak sürgősebb és jogosabb kötelezettségei, abban az értelemben, hogy az Egyház amúgy is vitathatatlan előnyöket élvez az állam, a kormány, az alkotmány és Románia törvényei részéről.

Hirdetés