Kelemen EU-üggyé tenné a kisebbségi kérdést, Markó Orbánnak helyesel

Mi sem jelzi jobban azt, hogy a végéhez közeledik az európai parlamenti választási kampány, mint hogy politikusaink egyre gyakrabban reflektálnak a kisebbségi kérdésre. Természetesen ki-ki a maga érdekei felől közelíti meg a témát.
Hirdetés

Az RMDSZ-es politikusok, illetve Traian Băsescu államfő – aki éppen újabb kedvence, a Népi Mozgalom Pártnak (PMP) kampányol ezerrel – sem hagyhatták ki az egyik legnépszerűbb kampánytémát hétvégi megszólalásaikban. Igen, természetesen a kisebbségi kérdésről, no meg az autonómiáról esett szó számtalanszor diskurzusaikban.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök például arról értekezett vasárnap Nagyváradon, hogy az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a nemzeti kisebbségek védelmében: uniós hatáskörré kell tenni a magyar ügy, a kisebbségek problémáinak rendezését. „Ahogy eddig gondoskodott a biztonság, a béke és a viszonylagos jólét megteremtéséről, Európának ezt továbbra is vállalnia kell, hiszen az emberek a Nyugat fele fordulnak gondjaikkal. (…) Nem lehet előbbre való az uborka hajlatának, vagy a disznóvágás mikéntjének szabályozása az őshonos kisebbségek helyzeténél” – idézte a politikust az RMDSZ hírlevele.
Markó Béla hasonlóképpen leszögezte, hogy Európa stabilitásához szükség van az etnikai kérdés rendezésére. Az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) egyik adásában beszélt erről. Markó ugyanakkor helyeselte Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a kijelentését, hogy a Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, az önigazgatási jog és az autonómia.
„Általában nekem sok vitám volt vagy lett volna azzal kapcsolatosan, hogy milyen a magyar külpolitika, hiányoltam a párbeszédet a környező országokkal, hiányoltam a jelenlétet a magyar kormány részéről, de most igazat kell adnom azoknak, akik felvetik az ukrajnai helyzet kapcsán, hogy itt van egy megoldatlan etnikai kérdés: Ukrajnában és másutt is. Ezúttal nemhogy bírálnám Orbán Viktort, hanem azt gondolom, neki és másoknak is el kell mondaniuk, hogy a dolgok nincsenek rendben” – idézte az ETV közleménye az RMDSZ volt elnökét.
Markó Béla kijelentette, a kérdés rendezésében az egyik elv az kell hogy legyen, hogy az országhatárokhoz nem szabad hozzányúlni. A másik viszont az, hogy az országhatárokon belül adott esetben az autonómia biztosítása révén is meg kell találni a megoldásokat a nemzeti kisebbségek számára.

Nem is lehetett volna ez másképp így a kampány hajrájában, mint hogy Traian Băsescu államfő leszögezze: nem lehet párhuzamot vonni Románia és Moldova közeledése, illetve egyes magyar politikusok „szeparatista törekvései” között. Mint fogalmazott: Ukrajnában – a volt Jugoszláviához hasonlóan – a nacionalizmus és a korrupció vezetett oda, hogy polgárai egymást gyilkolják, de a Székelyföldön szerinte nincs ok aggodalomra. „Elég gyakran járok Kovászna és Hargita megyébe: az embereknek semmi kedvük a civakodásra, szeparatizmusra, elszigetelődésre. Ezt csak egyes politikusok erőltetik. Ez engem kevésbé aggaszt, azzal együtt, hogy néha zavarni szokott minket az, ahogyan a magyarok nemzeti ünnepeiket ülik” – mutatott rá Băsescu.



Hirdetés