Szerző: Benedek István
2014. május 6. kedd, 07:16
Tankönyvbe illően űzi a nyomásgyakorlás műfaját a nyugati bányavállalat, amelynek a verespataki aranyra fáj a foga.

„Nem véletlen, hogy a bányaprojekt másfél évtizedes történetében épp most jutott eszükbe több milliárd dolláros kártérítési perrel fenyegetőzni, amikor a bukaresti képviselőháznak döntő fórumként napokon belül szavaznia kell a Verespatak-törvénytervezetről. Amelynek a dolgok normális menete szerint esélye nem volna az elfogadásra, azonban a Dâmboviţa-parton bármi – és annak az ellenkezője is – lehetséges.
Az, hogy a bányaprojekt ügyéből egyáltalán törvénytervezet lett, már következmény is, mert az utóbbi másfél évtized kormányainak illett volna a sarkukra állni, és határozottan állást foglalni a kérdésben. Ez elmaradt, mert a bányanyitás engedélyezésének politikai terhét senki nem vállalta magára. Viszont közben a bíróság már jogerős ítéletben érvénytelenítette a beruházó egyik engedélyét is, így világossá vált, hogy a formaságok körül sincs minden rendben. Tavaly a nagykoalíciós kormány, a parlamentre hárítva a döntéshozás felelősségét, törvénytervezetet készített a beruházóval való megállapodásról, de ezt az összes illetékes szakbizottság és a törvényhozás felsőháza is elutasította. Döntő szava viszont a végleges szavazásra készülődő képviselőháznak van a kérdésben.
A beruházó kártérítési perrel való fenyegetőzése nyomán a döntéshozatal felelőssége alól egyszer már kitáncolt kormányfő a hét végén már azt mondta, az országnak nem érdeke hogy kártérítést fizessen, ahelyett hogy járadékot kapna a leendő bánya hasznából. Továbbra is ködösít, mert azt nem tette egyértelművé, hogy az új koalícióval megpróbálja-e elfogadtatni a törvényt. Mert nem ez volna az első olyan jogszabály, amelyet a multik nyomására írnak át, példaként elég megemlíteni a fogyasztási hitel szabályairól rendelkező, négy éve életbe lépett törvényt, amelyből valutaalapi nyomásra vágtak ki a hiteleseket védő cikkelyeket."

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/2513
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.