A bosszú (film)művészete a TIFF-en

A bosszú városa lesz Kolozsvár a május 30. és június 8. között sorra kerülő TIFF-en. Visszahozzák a régi nyerteseket is a szervezők, Krzysztof Zanussit pedig életművéért díjazzák.
Hirdetés

Tizenkét olyan alkotás szerepel a Szemet szemért/Eye for an Eye szekcióban az idei  Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, amely a bosszú témáját dolgozza fel. Ők az úgynevezett FIPRESCI-díjért fognak versenyezni, amely a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének az elismerése.

Mihai Chirilov művészeti igazgató szerint a filmekben megjelenő, hagyományosnak mondható bosszútípusok között (tarantinói erőszak, kegyetlenség, vagy fekete humor) legkevesebb két különlegességgel is találkozhatunk majd: a film (The Reunion) és szex (Cheatin’) általi bosszúval. A Szemet szemért szekcióban szereplő filmek: Cheatin’, r. Bill Plympton (USA), Calvary, r. John Michael McDonagh (Írország), In Order of Disappearance, r. Hans Petter Moland (Norvégia), Harmony Lessons, r. Emir Baigazin (Kazahsztán-Németország-Franciaország), Honeymoon, r. Jan Hrebejk (Csehország-Szlovákia), Big Bad Wolves, r. Aharon Keshales, Navot Papushado (Izrael), A Touch of Sin, r. Jia Zhangke (Kína)Killers, r. Kimo Stamboel, Timo Tjahjanto (Indonézia-Japán), Blue Ruin, r. Jeremy Saulnier (USA), The Reunion, r. Anna Odell (Svédország), The Suspect, r. Shin-yeon Won (Dél-Korea), A Pact, r. Denis Dercourt (Németország). 

A május 30. és június 8. között immár 13. alkalommal sorra kerülő seregszemle „visszahozza” azokat a rendezőket is, akiknek első filmje korábban versenyben volt a fődíjért. Ők nyolcan lesznek, és a The Usual Suspects szekcióban fognak versenyezni: a Kövérek című filmért közönségdíjat nyert Daniel Sánchez Arévalo, La gran familia espanola című új filmjével, a 2009-ben győzött Rune Denstad Langlo a Chasing the Wind című filmmel, a különdíjas Sergei Loban a Dust című filmmel, Sebastián Silva a Magic Magic cíművel, Stefan Hillebrand és Oliver Paulus, 2004-es „ős-TIFF-esek” a Keep Rollin’ című mozival, Fernando Eimbcke a Club Sandwichcsel, a kurd Huseyin Karabey a Come to My Voice filmmel és Guy Nattiv a Magic Mennel.

Életművének elismeréséért Krzysztof Zanussi lengyel filmrendezőt, forgatókönyvírót, producert fogják díjazni az idei fesztiválon. A Mérleg, a Spirál, a Konstans, A nyugodt Nap éve alkotója immár 74 éves, és több mint 40 mozi-, illetve tévéfilm rendezése fűződik a nevéhez. A díjat a június 8-i záró gálán fogja átvenni, ugyanaznap mesterkurzust is tart a filmművészet szerelmeseinek.

Hirdetés