Kijev már orosz invázióról beszél

Egyre forróbb a helyzet Ukrajna jelentős részben oroszok lakta keleti részében, ahol helyi fegyveresek közintézményeket szálltak meg. Kijev külső, orosz agresszióról beszél.
Hirdetés

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő szombat estére összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot (RNBO), miután belügyi jelentések szerint fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában. Arszen Avakov belügyminiszter azt közölte, hogy a Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség épületére, a rendőrök viszonozták a tüzet. Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. Helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint a támadók Kramatovszkban Makarov pisztolyokat és AK100-as gépkarabélyt használtak, ez utóbbi csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Eddig egy sérültről érkezett hír.

Krasznij Limanban a rendőrök elbarikádozták magukat az ostromlott épületben.

A belügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: az ukrán hatóságok ezeket az eseményeket külső – Oroszország által végrehajtott – agressziónak tekintik.

Közben helyszíni sajtójelentések szerint Kramatorszkban az Ukrajnától való elszakadást követelő tüntetés kezdeményezői kitűzték a „donyecki köztársaság” zászlóját a helyi adminisztráció épületére. Az épületet őrző rendőrök minden ellenállás nélkül beengedték az oroszbarát aktivistákat. Helyi híradások szerint a rendőrök átállak a tüntetők oldalára, ugyanakkor ezt a helyi rendőrfőnök nem erősítette meg.

Krasznij Limanban – szintén helyszíni beszámoló szerint – mintegy ötven Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverzett álarcos behatolt a rendőrség épületébe. Donyeckben oroszbarát szakadárok a rendőrkapitányság épületét szállták meg.

Ihor Kabanenko admirális, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének volt első helyettese Facebook-oldalán azt írta, hogy megkezdődött „Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója”. Kabanenko szerint Szlovjanszkban és Krasznij Limanban katonai kommandós egységek tevékenykednek, ami viselkedésükön egyértelműen látszik, ők „segítik” a helyi szakadárokat a konfliktus élezésében.

Hirdetés