Románia soha semmire sincs felkészülve

Többen is hangoztatták azt, hogy Románia nincs még felkészülve effajta politikai konstrukciókra, mármint a területi autonómiára. Csakhogy Románia soha semmire sem volt, és soha semmire sincs felkészülve.
Hirdetés

„A román közvélemény értetlenkedve nehezményezi azt is, hogy most miért lengetik annyian azt a székely zászlót Marosvásárhelyen, mikor az RMDSZ kormányon van?! Szerintük a mostani megegyezés nyomán az RMDSZ annyi mindent kapott a többi kormánypárttól, hogy ezek után nem illik olyan rettenetesen extrém és radikális követelésekkel előállni, mint az autonómia.

Arról nem szeretnek beszélni a román közvélemény formálók – noha közülük egyre többen döbbennek rá erre –, hogy az RMDSZ nem egyenlő a romániai magyarsággal, és az erdélyi magyarság nem gyújt görögtüzeket pusztán amiatt, mert az RMDSZ kapott néhány miniszteri és államtitkári posztot. Hiszen a múltban is voltak miniszterei, államtitkárai az RMDSZ-nek, és a szövetség kormányra kerülésének voltak is konkrét hozadékai, de a legfontosabb kérdésben, az erdélyi magyarsághoz, székelységhez való hozzáállásban gyakorlatilag semmi sem változott a rendszerváltás óta.

A mentalitás tekintetben Románia még mindig a tizenkilencedik században él, és paradox módon az RMDSZ kormányzati szerepvállalással is hozzájárul ahhoz, hogy ebben a vonatkozásban ne is legyen előrelépés, hiszen a románok azt gondolják, és ezt lépten-nyomon hangoztatják is, hogy ha az RMDSZ kormányon van, az azt jelenti, hogy a kisebbségi kérdés Romániában tökéleseten megoldott, elvégre mit is akarhat többet annál egy nemzeti kisebbség, mint hogy képviselete kormányra kerül Romániában. Arról elfeledkezik a román közvélemény, de kormányra kerülésekor gyakran maga az RMDSZ is, hogy az erdélyi magyarság nem bukaresti bársonyszékeket, hanem autonómiát kér, lehetőleg területit. Erre emlékeztették a székelyek hétfőn Marosvásárhelyen a román közvéleményt, a hatóságokat, meg az RMDSZ-t is.”

Hirdetés