A kormányválság nyertesei

A liberálisok kormányból való kilépése után előállt helyzet más-más hozadékokkal jár a politikai élet különböző szereplői számára. Van, aki nyertesként, van, aki vesztesként kerül ki a válságból.
Hirdetés

A liberálisok kormányból való kilépésével elcsitult a koalíciós válság, zajlanak a kormányalakítási tárgyalások, és jelen állás szerint, hacsak be nem igazolódik, hogy a Szociáldemokrata Unió (USD) a szövetség nélkül is képes parlamenti többséget alakítani, az tűnik valószínűnek, hogy az RMDSZ – akárcsak 2009 decemberében – ezúttal is hajlandó beugrani a kormánykoalícióból távozó párt helyére.

Az RMDSZ már nyert

Amennyiben sikeresek lesznek a koalíciós tárgyalások, a PNL kormányból való kilépésének egyik legfőbb nyertese politikai szempontból a magyar szervezet – ami nem jelenti azt, hogy a romániai magyar közösség is ugyanúgy nyer az ügyön –, hiszen várhatóan miniszteri és államtitkári tisztségekhez jut, emellett számos, a kormánynak alárendelt intézményben kap vezető pozíciókat.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) is nyertesnek érezheti magát, hiszen igaz ugyan, hogy oda a kétharmados kormánytöbbség, de a renitens liberálisok miatt úgysem tudtak élni vele, ráadásul kormányon maradtak, és a miniszterelnöki tisztséget is megtarthatták. A kisebb, ezért kevésbé izgága pártokkal kötött szövetség – amelyhez várhatóan az RMDSZ is csatlakozik – könnyen stabilabbnak bizonyulhat, mint a kétharmados többség, hiszen például az RMDSZ eddig már több ízben is volt kormányon, és bár volt olyan koalíciós konfliktus, amikor kilépéssel fenyegetőzött, ezt végül egyszer sem tette meg.

A liberálisok esetében már kétséges, hogy nyertesnek nevezhetők. Igaz, hogy ellenzékből hitelesebben szidhatják a kormányt, mint a koalíció tagjaként, de ez nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy jól szerepeljenek a májusi európai parlamenti választáson, illetve ami számukra még fontosabb, hogy a pártelnök, Crin Antonescu megnyerje a novemberi államfőválasztást. Antonescu eddig a kétharmados koalíció közös jelöltje volt, most azonban a felmérések azt mutatják, hogy a PSD jelöltje legyőzné őt.

A legnagyobb győztes ezúttal is Traian Băsescu államfő.

A Szociálliberális Unió – amely a PNL kilépésével most felbomlott – ugyanis három évvel ezelőtt közvetlenül az ő ellenében jött létre, jelszava az volt, hogy eltakarítsa Băsescut és a Băsescu-rendszert. Ez azonban nem sikerült: 2012-ben az államfő menesztéséről szóló referendum alacsony részvételi aránya miatt nem tudták elmozdítani a tisztségéből, most pedig azt látjuk, hogy Băsescu még mindig államfő, hiszen második mandátuma csak decemberben jár le, az USL viszont kimúlt.

Az államfő ki is használta az alkalmat, hogy diadalt üljön, és a koalíció felbomlásának másnapján kisszerűnek és felelőtlennek nevezte Victor Ponta kormányfőt és Crin Antonescu PNL-elnököt, amiért instabilitást gerjesztettek. Azt is leszögezte: egyikükkel sem köt politikai paktumot.

Hirdetés

A mostani diadal persze még nem jelenti azt, hogy a háborút is megnyerte, a PSD ettől még a legerősebb párt marad, amelynek jelenleg a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje az államfőválasztást. Az ellene kialakult egységfront szétesése azonban jelentős siker számára, ráadásul a liberálisok jövője is bizonytalan lehet, hiszen nem mindenki örül annak, hogy kikerültek a kormányból.

Călin Popescu Tăriceanu volt pártelnök-kormányfő nyíltan szembement a pártvezetéssel, ki is lépett a pártból, és új liberális párt megalakításába kezd. Elképzelhető, hogy más hozzá hasonlóan gondolkodó liberális politikusok is fölemelik a szavukat, ami belső konfliktusokhoz vagy akár szakadáshoz vezethet, de ha nem, az egyik legelismertebb liberális politikus távozása akkor is nagy érvágás a pártnak.

Eközben Băsescu nyugodtan építheti új pártját, amely a gyengélkedő PDL és a frissen ellenzékivé vált, meghasonlott PNL mellett csendben megszilárdíthatja pozícióját a jobboldalon.

Hirdetés