Szerző: Eckstein-Kovács Péter
2014. február 24. hétfő, 17:12
Úgy tűnik, az a filozófia győzedelmeskedett az RMDSZ-ben, miszerint az EP-választások nem igazán érdeklik az embereket, nem személyiségekre van szükség, hanem mozgósításra. Interjú.

Szokatlan gesztusként visszautasította az RMDSZ EP-listájának negyedik helyét, és azt kérte, rangsorolják az utolsó helyre. Miért?

Az utolsó hely vállalása azt jelenti, hogy fontosnak tartom az európai parlamenti jelenlétet, és mindent megteszek, amit tudok, hogy legyen erdélyi magyar képviselet az európai törvényhozásban. Úgy tűnik, az a filozófia győzedelmeskedett az RMDSZ-ben, miszerint az EP-választások nem igazán érdeklik az embereket, nem személyiségekre van szükség, hanem mozgósításra. Végső soron ezt tükrözi a negyedik helyem. Szerénytelenül hangzik, de talán nem a negyedik vagyok ebben a sorban. Ismert, népszerű ember vagyok, tudok kampányolni, éppen ezért nem tekintettem megfelelőnek ezt a pozíciót. Ettől függetlenül 32.-ként is kampányolni fogok az Európai Parlamentbe jutásért.
 
Tulajdonképpen melyik helyet célozta meg a listán? Az első kettőt, esetleg a harmadikat, amelyik szerencsés esetben váltható mandátumra?
 
Kifejezetten egyik helyet sem céloztam meg, ez kissé ferdítve jelent meg a sajtóban. Azt mondtam, én vagyok a legjobb arc, hogy az EP-be jussak. Ehhez képest az én értékelésem és az RMDSZ rangsorolása közé becsúszott egy kis differencia.(...)
 
Mi a véleménye arról, hogy az RMDSZ és az MPP közötti politikai együttműködési megállapodás esetén a szövetség EP-listájának harmadik helyét a polgáriak által javasolt személy töltheti be?
 
Mindig is összefogáspárti voltam, és attól függetlenül, hogy hányadik helyen vagyok, ezt jó kezdeményezésnek vélem, ami remélhetőleg eredményes is lesz.
 
Milyen mértékben növeli az RMDSZ választási esélyeit az EMNP döntése, miszerint nem indul a megmérettetésen, Tőkés László pedig várhatóan Fidesz-listán szerepel?
 
Ezek felelős döntések, amelyek dicséretére válnak Tőkés Lászlónak és az EMNP-nek egyaránt. Ugyanakkor kétség kívül javítják az RMDSZ bejutási esélyeit az EP-be."
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/845
Besztercén történt az incidens, az RMDSZ ki van akadva.
A kétéves rendezvénysorozat az 1918-1920-as időszakra fókuszál
Jövőre kerékpárpróbákkal bővítenék a rendezvényt.
Még államtitkárként segített Teleorman megyei tulajdonba, majd magánhasználatba juttatni egy dunai szigetet és a folyam Pavel-ágának egy részét.
Nehéz másként értelmezni az RMDSZ-elnöknek a kolozsvári magyar ügyintéző iroda megnyitóján elhangzott szavait.
A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács nagyváradi ülésén nem mindenben értettek egyet a résztvevők, de abban igen, hogy tovább kell folytatni az autonómiaküzdelemet.
És akkor esetleg az erdélyi magyarok meg a székelyek meg más „tiltott népek” is vérszemet kapnak.
Fél éve „azonnali szerződésbontást” ígért Nagy Zoltán.
Pazar előadással kápráztatta el közönségét a Magyar Állami Operaház erdélyi turnéjának utolsó helyszínén, Kolozsváron. Azt ígérik, visszajönnek.
Befutott, nagy nevek és roppant ígéretes fiatalok rendeznek majd Kolozsváron, miközben a társulat rengeteget utazik bel- és külföldön.
Tamási Zsolt mellett a volt megyei főtanfelügyelőt, Ștefan Someșant is hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják.
Marius Nicoară gondolt egy nagyot és előállt korszakalkotó javaslatával.
Bíró és Márton több mint 3, illetve 4 ezer kilométert repültek, míg Bolomey egyelőre félúton van.
Negyven éves az erdélyi táncházmozgalom, zenészek és táncosok százai lépnek fel három napon át.