gagauzia
Gagauzia
béel
2014. február 6. csütörtök, 11:03
Traian Băsescu román államfő addig szajkózza, hogy Romániának be kell kebeleznie Moldovát, amíg tényleg a mostaninál is nagyobb feszültséget gerjeszt a térségben. A gagauzok már az Európai Uniót sem akarják, Romániát meg pláne nem, mert féltik az autonómiájukat.

 

Traian Băsescu államfő, aki saját bevallása szerint elsődleges fontosságúnak tartja Moldova európai uniós csatlakozását, az utóbbi időben tett nyilatkozataival éppen hogy megnehezítette a Pruton túli ország EU-ba vezető útját, és növelte a feszültséget és az instabilitást a térségben.

Mint ismeretes, az elnök tavaly nyár óta azzal próbál politikai tőkét kovácsolni magának a mandátuma decemberi lejártát követő időszakra, hogy „országgyarapító” szerepben tetszeleg. Többször is Románia és Moldova esetleges egyesülését pedzegette, majd nyíltan ki is mondta: Románia számára a következő nagy nemzeti célkitűzés az kell hogy legyen, hogy egyesül Moldovával. Mindezt persze csak azt követően, ha a Pruton túli ország csatlakozott az EU-hoz, ami az elnök szerint mintegy tízéves folyamat. Jelezte ugyanakkor, hogy a szakadár Transznisztria – amelynek Iurie Leancă moldovai kormányfő autonómiát ajánlott – és az autonóm Gagauzia potenciális veszélyforrás, és arra célozgatott, hogy mindkét entitást Moszkvából irányítják.

A román államfő nyilatkozatai komoly aggodalmat keltettek a gagauzok körében. Gagauzia egy mintegy 150 ezres lakossággal rendelkező tartomány, ahol a népesség több mint 80 százalékát teszik ki a török eredetű, de pravoszláv vallású gagauzok. A terület széles körű önrendelkezéssel bír, de többek között Băsescu nyilatkozatai miatt, illetve annak nyomán, hogy Moldova aláírta az EU-val a társulási szerződést, a gagauz vezetőkben félelem támadt az autonómia elvesztését illetően. Ennek nyomán az elmúlt vasárnap – egyébként a moldovai kormány által törvénytelennek tartott – népszavazást tartottak, amelyen az elsöprő többség az EU-helyett az orosz vámunióhoz való csatlakozást szorgalmazta, és a függetlenségre szavazott arra az esetre, hogy Moldova elveszíti a szuverenitását, azaz egyesül Romániával. (jurnal.md)

A népszavazás előtt néhány nappal Mihail Formuzal, a gagauz autonóm tartomány kormányzója úgy nyilatkozott a Szabad Európa rádiónak: a referendumot azért írták ki, mert nem akarnak úgy járni, mint az erdélyi magyarok, akiket a román állam megfosztott az autonómiától.
Vagyis explicite kijelentette: komolyan tartanak attól, hogy egy esetleges egyesülést követően Bukarest nem a magyarok autonómiaköveteléseinek tenne eleget a gagauzok mintájára, hanem még a gagauzokat is megfosztanák az önrendelkezéstől.

A népszavazás eredménye és részvételi aránya – a választójoggal rendelkező polgárok több mint hetven százaléka voksolt, a szavazatok 97-98 százaléka pedig az EU- és az egyesülés ellen szólt - azt mutatja, hogy a lakosság körében is komoly aggodalommal tekintenek egy esetleges moldovai-román unióra. Bár nem kizárható, hogy a háttérből Moszkva is gerjeszti a gagauzok körében a nagyromán eszmével szembeni ellenszenvet, de az is kijelenthető, hogy a romániai kisebbségek helyzete, különösen pedig az, hogy a több mint egymilliós magyar közösségtől Bukarest megtagadja az önrendelkezést, érthető módon nem teszi túl vonzóvá az egyesülést, amit veszélyesnek tekintenek saját, már meglevő autonómiájukra nézve.

Az EU-csatlakozás elutasítása is jórészt ebből a félelemből fakadhat, nem pedig az európai értékek elutasításából. Băsescu nyilatkozataiból ugyanis azt szűrték le, hogy Moldova EU-csatlakozása a moldáv-román egyesülés előszobája lenne, amiből ők nem kérnek. Főleg azért, mert – ahogy ugyancsak a magyar példa mutatja – az egyes tagállamokban létező autonómiák ellenére intézményes szinten az EU sem hajlandó felkarolni az önrendelkezés támogatását.

Ilyen körülmények között kijelenthető, hogy nem elsősorban a gagauzok jelentenek potenciális fenyegetést a térség békéjére, hanem Traian Băsescu kijelentései, amelyekben a két ország egyesülését szorgalmazza, és lehetséges veszélyforrásnak minősíti az autonóm Gagauziát. Hiszen ezzel félelmet gerjesztett a gagauzokban, akik többek között ennek nyomán már az Európai Uniót is inkább elutasítják. Ezzel pedig szembe kerültek a jelenlegi moldovai kormány törekvéseivel, vagyis Băsescu kijelentései további feszültséget szítottak Moldován belül, ami a legkevésbé sem könnyíti meg az ország uniós csatlakozását.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/380
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.