Kelemen Hunor
autonómia
Szerző: Kelemen Hunor
2014. február 5. szerda, 13:26
„A dél-tiroli autonómia-modell alkalmazásához viheti közelebb Romániát a kedden elfogadott alkotmánymódosítás.” Interjú

Az alkotmányt módosító parlamenti különbizottság kedden elfogadta azt az RMDSZ-javaslatot, hogy a hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe szerveződhessenek. Honnan jött ez az elképzelés?

Ezt a javaslatunkat már tavaly benyújtottuk az alkotmányt módosító parlamenti különbizottságban, ám akkor nem fogadták el. Akkor azt nem tudtuk megakadályozni, mert nem voltunk elegen, hogy bekerüljön a módosított alkotmány szövegtervezetébe a megyék mellett új közigazgatási egységként a régió fogalma. Ezt nem tartottuk jó megoldásnak, ezért akkor azt javasoltuk, hogy a régióban lehessen létrehozni különleges státusú alrégiókat, közigazgatási alegységeket. Ezt a módosító indítványunkat nyújtottuk be ismét ezen a héten, amit végül úgy fogadtak el, hogy a „különleges státus” meghatározást kivették. Azért jártunk el így, mert számolnunk kell azzal a lehetőséggel, hogy az ország régiós felosztása nem úgy alakul, ahogy mi szeretnénk.

Nevezhető ez akkor egy fajta B-tervnek arra az esetre, ha mondjuk a közigazgatási régiók kialakításakor nem sikerül megakadályozni, hogy Székelyföld egy román többségű régióba kerüljön?

Igen. Ilyen helyzetben mit tehetett az RMDSZ? Ha nem tud valamit megakadályozni, mert ellenzékben van, akkor fogja a gyöngyberakásos pisztolyát és hasba lövi magát, vagy próbál egy olyan helyzetet teremteni, hogy ha mégis átmegy az alkotmánymódosítás és az erdélyi magyar közösség, Székelyföld számára kedvezőtlen közigazgatási régiókat alakítanak ki, akkor legyen lehetőségünk egy alrégiós változatot tovább vinni. Mi azt mondjuk, hogy a dél-tiroli modell elfogadható megoldás lenne Székelyföld és Partium számára is. És az alrégió fogalmát tartalmazó alkotmány jogi keretet biztosítana ennek a modellnek az átvételére. Az alrégió fogalmát törvénnyel kell majd tartalommal megtölteni, természetesen akkor, ha nem sikerül számunkra is kedvező régiókat kialakítani. Ha például megalakulhat a Hargita, Kovászna és Maros megyéből álló régió, akkor számunkra többé nem téma az alrégió. Ám ez az plusz, amit mi ilyen helyzetben megoldásnak találtunk.

Vannak már olyan hangok, hogy az RMDSZ ezen a téren is az „apró lépések politikáját” követi. Ezeket a bírálatokat hogyan kommentálja?

Ellenzéki helyzetből, egy ekkora koalíciós többséggel szemben, nem lebecsülendő egy ilyen indítványt bevinni a módosított alkotmány szövegtervezetébe. De nyilván azoknak, akiknek semmi sem jó, és egyetlen érdekük az, hogy az RMDSZ-t hasbalőve lássák, ez a megoldás sem tetszik.”

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/357
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.