Kelemen Hunor
autonómia
Szerző: Kelemen Hunor
2014. február 5. szerda, 13:26
„A dél-tiroli autonómia-modell alkalmazásához viheti közelebb Romániát a kedden elfogadott alkotmánymódosítás.” Interjú

Az alkotmányt módosító parlamenti különbizottság kedden elfogadta azt az RMDSZ-javaslatot, hogy a hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe szerveződhessenek. Honnan jött ez az elképzelés?

Ezt a javaslatunkat már tavaly benyújtottuk az alkotmányt módosító parlamenti különbizottságban, ám akkor nem fogadták el. Akkor azt nem tudtuk megakadályozni, mert nem voltunk elegen, hogy bekerüljön a módosított alkotmány szövegtervezetébe a megyék mellett új közigazgatási egységként a régió fogalma. Ezt nem tartottuk jó megoldásnak, ezért akkor azt javasoltuk, hogy a régióban lehessen létrehozni különleges státusú alrégiókat, közigazgatási alegységeket. Ezt a módosító indítványunkat nyújtottuk be ismét ezen a héten, amit végül úgy fogadtak el, hogy a „különleges státus” meghatározást kivették. Azért jártunk el így, mert számolnunk kell azzal a lehetőséggel, hogy az ország régiós felosztása nem úgy alakul, ahogy mi szeretnénk.

Nevezhető ez akkor egy fajta B-tervnek arra az esetre, ha mondjuk a közigazgatási régiók kialakításakor nem sikerül megakadályozni, hogy Székelyföld egy román többségű régióba kerüljön?

Igen. Ilyen helyzetben mit tehetett az RMDSZ? Ha nem tud valamit megakadályozni, mert ellenzékben van, akkor fogja a gyöngyberakásos pisztolyát és hasba lövi magát, vagy próbál egy olyan helyzetet teremteni, hogy ha mégis átmegy az alkotmánymódosítás és az erdélyi magyar közösség, Székelyföld számára kedvezőtlen közigazgatási régiókat alakítanak ki, akkor legyen lehetőségünk egy alrégiós változatot tovább vinni. Mi azt mondjuk, hogy a dél-tiroli modell elfogadható megoldás lenne Székelyföld és Partium számára is. És az alrégió fogalmát tartalmazó alkotmány jogi keretet biztosítana ennek a modellnek az átvételére. Az alrégió fogalmát törvénnyel kell majd tartalommal megtölteni, természetesen akkor, ha nem sikerül számunkra is kedvező régiókat kialakítani. Ha például megalakulhat a Hargita, Kovászna és Maros megyéből álló régió, akkor számunkra többé nem téma az alrégió. Ám ez az plusz, amit mi ilyen helyzetben megoldásnak találtunk.

Vannak már olyan hangok, hogy az RMDSZ ezen a téren is az „apró lépések politikáját” követi. Ezeket a bírálatokat hogyan kommentálja?

Ellenzéki helyzetből, egy ekkora koalíciós többséggel szemben, nem lebecsülendő egy ilyen indítványt bevinni a módosított alkotmány szövegtervezetébe. De nyilván azoknak, akiknek semmi sem jó, és egyetlen érdekük az, hogy az RMDSZ-t hasbalőve lássák, ez a megoldás sem tetszik.”

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/357
A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Gyarmatosította Tunézia térfelét a pályán, de csak a legvégén tudta megtörni az afrikai csapatot.
Kérdés: a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap zseniális gazdasági megoldás, vagy zseniális korrupciós terv?
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.
Az eset hétfő délután történt a Kerekdombon.
Anya, apa, gyerekek, kutya, macska, haverok, buli, zene, pihenés, eszem-iszom, szórakozás, lazulás – ez folyt a hétvégén a gyalui vár kertjében, Kolozsvár szomszédságában.
A szociáldemokraták levagdosnák az elnök szárnyait. Hovatovább nyíltan vállalt céljuk: a parlamentáris köztársaság. Na de, mi lesz Klaus Iohannisszal?
A szuverén, egységes és oszthatatlan főromán vezérek elmagyarázzák. Hogy a magyarok is értsék. Vigyázat: POSZT-TRIANONI HUMORVESZÉLY!
Nem bírtak Neymarék a svájciakkal.
A kincses város teátrumának előadása három díjat is nyert a pécsi fesztiválon.
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.
Argentina után Peru is kihagyott egy büntetőt. Az akciógólokat ma szűken mérték a csapatok.
A törvényszék első fokon úgy ítélte meg, hogy nem szükséges érvényteleníteni az önkormányzati határozatot, mely lehetővé teszi a magyar feliratozást az iskolákban.
A Főpap, a Papok, a Kóristák, a Mártír/Tanúságtévő, a Jó Hívő és a többiek, megannyi figura a román hatalom színjátékában.