Szerző: Varga László
2014. január 22. szerda, 08:40
Egy város első emberének talán nem ártana elgondolkodnia azon, hogy pozíciójánál fogva minden egyes megnyilvánulása egy-egy gesztus – egyedül rajta múlik, hogy az elfogadás vagy az elutasítás, a gyűlöletszítás gesztusát gyakorolja-e.

„Gesztusértékű a marosvásárhelyi Studium Alapítvány által két éve életre hívott 24 órás felolvasómaraton idei nyitása. A magyar kultúra napja alkalmából megszervezett népszerű rendezvényt idén a román kultúra napján, január 15-én románul is megtartották, a résztvevők a román szerzőkön kívül magyar művek fordításaiból is felolvastak, a szerdán zajló magyar maratonon pedig az egymás kultúrájának megismerése, elfogadása jegyében román szerzők magyarra átültetett műveire is nagy hangsúlyt fektetnek.

Gesztusértékű ez a kezdeményezés főleg Marosvásárhelyen, ahol az utóbbi időben ismét kiéleződtek a magyar–román ellentétek, elég ha csak a MOGYE-ügyre gondolunk, vagy arra, hogy a város polgármestere, Dorin Florea december elején lazán lefogyatékosozta a magyar diákokat, talán nem is gondolva arra, hogy ez is gesztusértékkel bír. Mint ahogy az is, hogy Florea nem vett részt a román felolvasómaratonon, helyette a két alpolgármester képviselte a rendezvényen a városvezetést.

Pedig egy város első emberének talán nem ártana elgondolkodnia azon, hogy pozíciójánál fogva minden egyes megnyilvánulása egy-egy gesztus – egyedül rajta múlik, hogy az elfogadás vagy az elutasítás, a gyűlöletszítás gesztusát gyakorolja-e. Kincses városi kollégája, Emil Boc nagyon is tisztában van ezzel, hiszen a tavalyi Kolozsvári Magyar Napok megnyitóján magyarul köszöntötte a Főtéren egybegyűlteket, majd arról beszélt, hogy a városnak minden etnikumra szüksége van, hiszen csak közösen tudunk fejlődni."

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/72
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.