Szerző: Varga László
2014. január 22. szerda, 08:40
Egy város első emberének talán nem ártana elgondolkodnia azon, hogy pozíciójánál fogva minden egyes megnyilvánulása egy-egy gesztus – egyedül rajta múlik, hogy az elfogadás vagy az elutasítás, a gyűlöletszítás gesztusát gyakorolja-e.

„Gesztusértékű a marosvásárhelyi Studium Alapítvány által két éve életre hívott 24 órás felolvasómaraton idei nyitása. A magyar kultúra napja alkalmából megszervezett népszerű rendezvényt idén a román kultúra napján, január 15-én románul is megtartották, a résztvevők a román szerzőkön kívül magyar művek fordításaiból is felolvastak, a szerdán zajló magyar maratonon pedig az egymás kultúrájának megismerése, elfogadása jegyében román szerzők magyarra átültetett műveire is nagy hangsúlyt fektetnek.

Gesztusértékű ez a kezdeményezés főleg Marosvásárhelyen, ahol az utóbbi időben ismét kiéleződtek a magyar–román ellentétek, elég ha csak a MOGYE-ügyre gondolunk, vagy arra, hogy a város polgármestere, Dorin Florea december elején lazán lefogyatékosozta a magyar diákokat, talán nem is gondolva arra, hogy ez is gesztusértékkel bír. Mint ahogy az is, hogy Florea nem vett részt a román felolvasómaratonon, helyette a két alpolgármester képviselte a rendezvényen a városvezetést.

Pedig egy város első emberének talán nem ártana elgondolkodnia azon, hogy pozíciójánál fogva minden egyes megnyilvánulása egy-egy gesztus – egyedül rajta múlik, hogy az elfogadás vagy az elutasítás, a gyűlöletszítás gesztusát gyakorolja-e. Kincses városi kollégája, Emil Boc nagyon is tisztában van ezzel, hiszen a tavalyi Kolozsvári Magyar Napok megnyitóján magyarul köszöntötte a Főtéren egybegyűlteket, majd arról beszélt, hogy a városnak minden etnikumra szüksége van, hiszen csak közösen tudunk fejlődni."

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/72
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.