Szerző: Varga László
2014. január 22. szerda, 08:40
Egy város első emberének talán nem ártana elgondolkodnia azon, hogy pozíciójánál fogva minden egyes megnyilvánulása egy-egy gesztus – egyedül rajta múlik, hogy az elfogadás vagy az elutasítás, a gyűlöletszítás gesztusát gyakorolja-e.

„Gesztusértékű a marosvásárhelyi Studium Alapítvány által két éve életre hívott 24 órás felolvasómaraton idei nyitása. A magyar kultúra napja alkalmából megszervezett népszerű rendezvényt idén a román kultúra napján, január 15-én románul is megtartották, a résztvevők a román szerzőkön kívül magyar művek fordításaiból is felolvastak, a szerdán zajló magyar maratonon pedig az egymás kultúrájának megismerése, elfogadása jegyében román szerzők magyarra átültetett műveire is nagy hangsúlyt fektetnek.

Gesztusértékű ez a kezdeményezés főleg Marosvásárhelyen, ahol az utóbbi időben ismét kiéleződtek a magyar–román ellentétek, elég ha csak a MOGYE-ügyre gondolunk, vagy arra, hogy a város polgármestere, Dorin Florea december elején lazán lefogyatékosozta a magyar diákokat, talán nem is gondolva arra, hogy ez is gesztusértékkel bír. Mint ahogy az is, hogy Florea nem vett részt a román felolvasómaratonon, helyette a két alpolgármester képviselte a rendezvényen a városvezetést.

Pedig egy város első emberének talán nem ártana elgondolkodnia azon, hogy pozíciójánál fogva minden egyes megnyilvánulása egy-egy gesztus – egyedül rajta múlik, hogy az elfogadás vagy az elutasítás, a gyűlöletszítás gesztusát gyakorolja-e. Kincses városi kollégája, Emil Boc nagyon is tisztában van ezzel, hiszen a tavalyi Kolozsvári Magyar Napok megnyitóján magyarul köszöntötte a Főtéren egybegyűlteket, majd arról beszélt, hogy a városnak minden etnikumra szüksége van, hiszen csak közösen tudunk fejlődni."

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/72
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.
És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
A jelek szerint nem matematikusi képességei miatt szerepeltetik a szíriai csapatban.
A kisbusz, melyben utaztak, Szlovéniából tartott Maros megye felé. A vétkes sofőr Facebookozott vezetés közben.
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Pár zaftos kulcsszó egy igazi román nemzetvédő hazafi politikus parlamenti interpellációja kapcsán.
Már csak két hónap, és lehet felvételizni az egyetemre. Több száz szakra, közel 25 ezer helyre.
Az elkövetkező egy évben 3,5 százalékkal kevesebbet fizetünk az áramért.
Az ügyészek a forradalom utáni időszakban elkövetett összes törvénytelenség miatt előveszik a volt elnököt.
A DNA három év letöltendő börtönbüntetést kért a szenátus elnökére, de a legfelsőbb bíróság ma felmentette a hamis tanúzás vádja alól.
Úgy tűnik, Liviu Pop úr nincs tisztában a román szlenggel. Sem.